Voertuig exporteren

Wat heeft u nodig om een voertuig te exporteren?

Kilometerstand

De actuele kilometerstand van het voertuig

Kentekenbewijs

Kentekenkaart met tenaamstellingscodes of kentekenpapieren deel I en II

Kentekenplaten

De originele kentekenplaten van het voertuig

Identificatie

Identificatie middel in de vorm van paspoort, id-kaart of rijbewijs


Uitvoerverklaring of uitvoerkenteken nodig?

Het voertuig dat u koopt/ verkoopt wordt aangemeld voor export in het Nederlands kentekenregister van de RDW. Vervolgens ontvangt u een vrijwaringsbewijs, een RDW-uitvoerverklaring en een uitvoerkenteken.

De delen van het Nederlandse kentekenbewijs/ kentekencard worden voorzien van een uitvoerstempel of er wordt een hoekje van de kentekencard afgeknipt. In combinatie met een Groene Kaart (verzekering) en een uitvoerkenteken, is het mogelijk om het voertuig over de weg naar het land van bestemming te brengen of naar de haven waar deze verscheept kan worden naar het land van bestemming.


Uitvoer kentekenplaat

Wanneer een voor uitvoer/ export aangemeld voertuig gebruik gaat maken van de openbare weg, ofwel rijdend naar het land van bestemming gaat, is toestemming voor rijden over de weg van het RDW benodigd.

Wanneer deze toestemming verleend wordt staat dit vermeld op het geprinte Deel II die door een van onze medewerkers overhandigd wordt. Toestemming voor het rijden over de weg kan echter alleen worden verstrekt als het voertuig nog een geldige APK-keuring heeft. Mocht de vervaldatum van de APK eerder aflopen, dan is toestemming voor het rijden over de weg geldig zolang de APK geldig is.

De exportkentekenplaat bestaat uit een witte kentekenplaat met zwarte cijfers en letters. Dit kentekennummer is gelijk aan het Nederlandse kenteken.


Groene kaart verzekering

Wanneer men rijdend met het voertuig naar het land van bestemming gaat, is een internationaal verzekeringsbewijs (Groene Kaart) noodzakelijk. Deze speciale exportverzekering is een Groene Kaart met een geldigheid van vijftien dagen. Een Groene Kaart heeft alleen een WA-dekking. (schade aan derden).